Ahlan Wasahlan

Thursday, 22 November 2012

Latihan Intensif Bakal Komander

ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ
بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم
ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ

...BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM ...

<3 AssalamualaikuM <3

Alhamdulillah ,satu kata yang hendak aku simpulkan selepas tamatnya satu latihan yang aku join time cuti sem nie. Selama 12 hari aku ikuti Latihan Intensif Bakal Komander (LIBK) kat UiTM Merbok, Kedah dan dua hari sebelum tu ada Pra LIBK untuk train mental and physical before the reality of LIBK was started.

Pengalaman kena ‘ragging’ selama 12 hari mengajar banyak perkara even just have twelve days only. Itu sudah memoir untuk aku as siswi at UiTM. Kali ini kampus aku UiTM Merbok,Kedah jadi tuan rumah untuk LIBK. Macam perasaan yang aku rasa. Tak tergambar !

Latihan Intensif Bakal Komander Zon Utara Siri 43
UiTM Kampus Kedah 2012

Bayangkan lahh time LIBK tuu hidup tanpa lappy, handphone. Kena train like ‘askar’ .Actually tak ada lah teruk sangat, just a little bit like askar. Secara jujurnya ,aku respect sangat cara2 komander ajar BK-2 semua.

Diaorang buat macam atas dasar tugas BUKAN untuk membuli, di ajar jangan terlalu manja ,lembik, paling penting kuat dari segi Mental. Even penat yang tak terkata, lama-2 aku suka sangat cara macam tuu, mencabar diri dari sudut mental. Aku pon serba sedikit sudah biasa kena ajar style askar by Abah aku. Abah aku pon Pesara Tentera. So, sudahh biasa kena ‘torture’. Huhuu

Tapi aku ada secret yang aku tak bagitahu sesape .Hahaa, Jeng Jeng. Now, sudah tak jadi secret lagi. Huhu.
Hari pertama LIBK tuu, semua BK-2 kena ragging kat dalam Dewan Perdana atas kesalahan yang BK-2 buat, so adil lahh kena macam tu. Aku fikir kononnya aku kuat lahh kan ,last-2 aku teriak jugak sebab tak tahan sakit. Fuhh, memang terbaik! Hehee.
Aku pon yang sebenarnya memang ada sakit tapi aku malas nak take care sangat pasal sakit nie. Tak mau nak manja sangat. Degil jugak aku nie .Buat semak and serabut kepala je, nak jumpa doctor pon aku da malas. Ubat jangan cakap lahh,berlambak-2 doktor bagi aku ubat. Naik pening aku tengok ubat-2 aku tuu, macam-2 colour .Haishh~ nasib badan .Bertuahh .Hoho. Time LIBK nie memang tak lahh kann aku nak bawak semua ubat tu bagaii. Mana nak sempat makan semua. Tak suka makan ubat lahh.

Haa sambung balek time dalam dewan tadi, lepas kena torture semua. Seriously aku tak sangka yang aku boleh tahan semua tu. Great lahh tikah ! Honestly ,first impression aku memang giler shock tahap gunung Everest sebab rupanya macam tu rupanya LIBK ,Hehe. Dalam dewan tu, aku siap membebel-2 dalam hati. Siap cakap yang sumpah kalau lepas nie kalau diberi chances nak pergi lagi ke tak jadi BK kat LIBK , memang tak lah kan aku pergi lagi. Aku pon try tahan sakit aku, PAKSA diri untuk tidak MANJA. Aku tak suka dikategori sebagai LEMBIK aka LEMBUT. Aku physcho diri aku habis-habisan punya lahh, aku cakap dalam hati ini JALAN yang kau pilih, tikah. So, do the best ! Allah always beside you. Nak mengadu kat mak abah pon ,handphone sudahh kena ambil. HAHA. Haishh, tengok tu !~ Manja betoi, sikit-2 nak story kat mak abah. Hailaa cik Atikah oii .

Actually abah tak kasi pon aku join this program but aku tekad sebab sudah minat seyy.
HAHA, okeh lahh orang lain buat sebab Kolej and Elaun tapi Honestly aku buat sebab minat sangat-3 dengan kawad. Lama-2 parent aku tak kesah and da restu. Nampak tak disitu ? Haa, trademark paling aku suka .Nampak itu skuad? :D Aku suka jugak style commander nie and baju dia .All of type. Nampak iye disitu?
Chewahh.

Panjangnya entry aku kali nie, almaklumlahh da dua bulan aku bagi blog kesayangan aku nie bersawang. Aku ada aje story yang nak di share tapi malas nak menari-2 atas papan kekunci nie. Aku lagi suka stalker blog orang. Jeng jeng jeng .Peace ^^

Sepanjang aku LIBK , tiap-2 hari aku update status and analisa apa yang jadi dalam life aku kat sana. Macam-2 ragam ,macam-2 mulut, macam-2 buah fikiran yang datang. Yang nak show off pon ada aje. Aku tak mengaibkan sesiapa .Tapi aku memerhatikan mereka-2, kita kann satu family besar dalam LIBK, so aku bangga sebenarnya dapat kenal mereka-2 semua. Eratkan silaturrahim sesama muslim. Alhamdulillah ya Robb. Syukran jazilan ya ukhti ya akhie dapat kenal dengan awak-2 semua .

Yang pasti kann kann, aku sayang semua KB-2 PLATUN 5. Kamu semua memang TERBAIK tau. Jujur dari hati. Dari BK (Bakal Komander) ------> KB (Komander Baru). Kita One Big Family. Zon Utara. Dari situ, aku belajar sifat kerjasama, semangat setiakawan, saling ingat-mengingatkan. ITU YANG PENTING ! wonderpets. Huhu, tetibe sudahh.

Aku obvious gilers nak tengok gambar time LIBK tuu. Kulit aku memang da bertukar color dari putih suci bersih *PERASAN -------->> kilat macam ARANG .Haha. Nak tengok cermin pon aku takot tau tak,serammm jee aku tengok. Confident untuk face to face to other people tuu boleh lahh tapi kalau orang da pandang macam aku buat ‘Jenayah’ tuu memang aku agak ‘shame’ lahh nak hang out .Huaa !
Okeh, don’t be stress. Calm down, tikah.
Think positive, bak kata Vlogger Mathlutfi :: Cantik itu hanya SUBJEKTIF .
Yeahh^^

Hulaaalaa, lepas nie dapat pangkat baru. Jadi Komander Muda Atikah .
Haa, Nampak tak disitu ketamakkan sedang berMaharajalela ??
Maaf yer jika sesiapa yang belum mengenali saya, saya memang macam nie .Up to you allz, if u want judges me as long as u can .Dipersilakan, Saya sikit pon tak marah. Yang penting saya tak melanggar syariat Islam. 
InsyaAllah .tegur lahh mane-2 yang patut tau.

JUDGES ME AS LONG AS U CAN ^^

Amboiii ,panjang nyaaa entry aku kali nie. Sudah cukup sudahh ! Stop ! Lain kali aku continue lagi. Penat dah menari atas papan nie. Rinduss Tarappapa Blog punya pasal lahh nie. Entry lain kali, insyaAllah akan masukkan gambar .InsyaAllah :DD

Sekian Dahulu Entry kali ini,
| Tarappapa imantikah |

Kbai, Te Amo :)
Smileysss

<3 AssalamualaikuM <3

COPYRIGHT from Atikah La Tahzan Facebookers 

6 comments:

  1. So sweet this article..reminds me of our Kesatria..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? Hehe, actually i always miss this moment. U pernah join Kesatria ke ? Truly Happening.

      Delete
  2. Errr teruk x latihan tu....minat nk join sem depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak teruk pun sebenarnya. Just banyak main mental. Asyik makan jaa. Jomm join :)
      Kamu ni uitm kampus mana ye?

      Maaf sangat lewat reply.
      Lepas sekian lama baru bukak blog ni.

      Delete
  3. Takut syeh nk libk bulan depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setel da kan LIBK? kat mana LIBK?
      Bestkan..
      Kulit mesti da bertukar color.
      Goodjob geng.
      Lepas ni join lah KKEC and Jambori Komander :D

      Delete