Ahlan Wasahlan

Monday, 4 November 2013

Maal Hijrah 1435H. Pengajaran masa lalu. Contengan

 ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ
بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم
ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ

In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful

Allahumma solli 'ala Sayyidina Muhammad

Assalamualaikum Hi.

Maal Hijrah :') 
Alhamdulillah --->>dari sudut positif. Dengan penuh rasa kesyukuran.
Tapi tadi time online facebook for a while, aku terbaca satu status ni dari seorang ukhti. Dia student UiTM Kuala Pilah. Terdetik hati untuk share. Kata beliau ----->>>

 " Masuk awal tahun, hati jadi resah gelisah. 


Sebab? Makin singkat umurku, makin dekat ajalku, makin tipis waktu untuk keampunan Allah terhadapku, dan makin dekat hari penghitungan bagiku.

Allah Allah Allah..


 Secara jujurnya, aku jeles sangat-2 tadi tengok dekat rtm siaran langsung solat berjemaah fardhu Maghrib di Masjid Negara, Kuala Lumpur. Then bukak pulak radio Nasional Negeri.fm yang ado kek noghori den yolahh. Dengar seorang ustaz bercerita mengenai Maal Hijrah. Siap nyanyi lagu 'tafakur' lagi. One of my favourite :') Rasanya ustaz Kazim Elias kalau tak silap lahh. Kalau silap orang, maaf sangat nohh :3 Haa, pelikkan aku ni, mesti tourist kata taste aku ni taste orang dulu kala and skema. So what babe? Ahaks ! Just keep silent and read :) Mekasih awoks.

Ustaz dalam radio tu bertazkirah tentang perbezaan siang dan malam yang diciptakan Allah SWT. Salah satunya yang menarik perhatian aku ialah waktu siang waktu umat manusia berpusu-2 mencari rezeki Allah, ilmu Allah serta Kalam Allah :) Tapi pada waktu malam, feelnyaa lain. Diletak feel 'touching' di situ. SubhanaAllah. 

Kata ustaz ".......

"Bayangkan seorang anak yang hendak masuk tidur...Tiba-2 sedang melelapkan mata..sayup- sayup dia termenung teringatkan ibunya".. MasyaAllah, sejujurnya aku terpana seketika.

Waktu malam-2 dalam kegelapan, tiba-2 seorang anak terjaga dari tidur. Isteri nya terkejut dan berkata "Kenapa abang?"...Suaminya menjawab. "Abang banyak dosa, mah. Abang banyak dosa. Khilaf!".."Mari kita buat solat Taubat, abang"... Isterinya memujuk... 

Pada waktu malam, apabila kita terjaga dari tidur.. Kita ambil wudhuk, terasa kerdilnya diri ini..Kita sujud pada Allah.. Hanya Allah yang melihat kita, tiada seorang manusia pun yang mengetahui, Hanya Dia yang melihat airmata hambaNya bercucuran atas sejadah.. SubhanaAllah, Ya Allah..





Alhamdulillah. Aku salah seorang hambaNya yang juga sudah baca Doa akhir tahun Hijrah dan juga Awal Tahun Hijrah.

Ustaz juga mengajak samasama dengar sebuah lagu dari Azhan Atan, "tafakur"...
Itu lagu yang selalu aku pasang.
Terharu.

Di keheningan Malam
Tafakur di Kesyahduan
Merindui janjiMu
Bantuan di perjuangan

Ku titiskan airmata
Taubat segala dosa
Moga terangkat penghijab kalbu
Antara Kau dan aku

Ya Allah ya Tuhanku
Ku sujud pada kudratku
Ku serahkan jiwa ragaku
Pada takdir iradatku

Pimpinlah daku dalam redhaMu
Kasihi daku dalam rahmatMu
Hanya padaMu aku mengadu
Ya Allah ya Tuhanku


Ya Allah.

"Usaha sudah. Doa pun sudah." ..Hati mula berbicara.. Ya Robbi 

"Apa ek silap yang aku da buat ye..?"...Ada aje yang tak kena. Syaitan bagai mula menyimbah api kemarahan, kecurigaan atas segala ujian yang diberi pada sang hamba.. "Hai cik atikah, ungkit lagi. Ungkit lagi apa yang kau da buat kebaikan selama ni!!". Hahaa. Encik syaitan ..suka naa engkau mengganggu ketenteraman hati ini..

"Shuhhh, main jauh-jauh. Nauzubillah"...

Nikmat itu ujian. Dugaan itu juga ujian. 
"Kenali erti syukur yang sebenar dulu wahai cik diri." ...

"Jangan riak bila buat sesuatu. Bahaya !"..Riak namanya tau. Tahu kann riak tu salah satu syirik kecil. Syirik yang tersembunyi.

"Muhasabah cepat atikah"

Ilmu. Ilmu. Ilmu. 
Aku selalu kejar ilmu. Selalu jeles tengok students lain DL. "Haa, sapa suruh hang malaih naa. Tengok movie lagi."

"Alahai aku tengok movies sekali2 jaa. Hang toksah banyak songeh".. Hati mula memberontak..Akal pula kata belajar belajar.... Seringkali hati dan akal berperang ! Ahhh .. Itulahh secara jujurnya yang terjadi. Especially AKU.

Hafiz datang..."tikah, ...study kerana Allah, bukan kerana exam"...Niat kerana Allah, tak kisah lah pointer berapa pun.. Ingat wajah mak tiap kali nak study. Ingat raut wajah abah yang penat mencari rezeki guna tulang empat kerat. Jiwa mula terperosok. Ego sering berlawanan...

"Tiap kali balek rumah, tiap kali itu jugak lahh melihat perubahan air muka mak dan abah yang berubah sikit demi sikit.. Kelihatan raut-2 tua meniti usia. Menjamah hari muka anak-2 yang bermacam ragam".. Ya Allah,, aku yang sulong ! Tanggungjawab atas AKU........

"Ahhh ! Jangan pernah anggap itu sebagai tanggungjawab tapi sebagai sebuah PENGORBANAN".. Didik lahh hati..

Allah sentiasa ada bersama hambaNya. Tapi hambaNya..? HambaNya terlalu sombong, riak serta ego dalam mencari Dia. Padahal Dia takpernah jemu memberi hambaNya rezeki nikmat yang limpah ruahh...

Apa aku da buat ni?? Rungut apa yang sedang aku persetankann. "Atikah...jalan kau masih jauh tapi hari kau bertemu Tuhan yang menciptakan kau harinya semakan dekat !!".... Apa yang kau buat lagi....

Just ignore what the people talk behind you ! Let them but not just let. But always pray for them. Always atikah.
Never leave the Kalamu Allah :: Al-Quran . 
Never. Start Kahfi.

Lets fight for Hijrah.
Lets fight for ilmu.
Allahu. Allahu.


------->> Just tatapan gurau senda. Contengan pengalaman mencari Tuhan. Learn a lot :: @Hlovatesays from Allah. Thankyou.




p/s: Alhamdulillah result. Alhamdulillah. Says praises to Allah :') Keep Smile.

Sekian dahulu entry kali ini.
Macam post kat atas tu harap paham-2 ye,
Salah silap mohon dimaafkan!

(:  Kbai, Te Amo :)
smileys

<3 Assalamualaikum <3

COPYRIGHT from Atikah Abdullah Facebookers

No comments:

Post a Comment